Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
Πανηγυρίζει σήμερα το μοναστήρι της Καστρίτσας
"............................................ Ήτον η 23 Τρυγητή, μέρα τ’ Αϊγιαννιού, και το μοναστήρι πανηγύριζε. Γι’ αυτό τα κελλιά όλα κ’ η κρεββάτες του, κι η αποθήκες και τα χαμώγια κ’ η αυλή κ’ η εκκλησιά ακόμα μέσα ήταν πέρα πέρα πιασμέν’ από πλήθη προσκυνητών, οπούχαν συμμαζωχτή εκεί μες απ’ τα Γιάννινα κι απ’ τα χωριά ολόγυρα ...................................."
(Απόσπασμα από το διήγημα "Το πανηγύρι της Καστρίτσας" του Κώστα Κρυστάλλη)
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023
Στη λίστα της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία (cultural landscapes) εντάχθηκε το Ζαγόρι.
Το
Ζαγόρι, μετά από την χθεσινή έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας
Κληρονομιάς, εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,
στην κατηγορία των πολιτιστικών τοπίων. Σύμφωνα με την δήλωση της
Υπουργού Πολιτισμού είναι η πρώτη φορά που εγγράφεται στον Κατάλογο ένα
πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα
της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια
σε όσες και όσους δούλεψαν για να έρθει αυτό το σημαντικό για την
περιοχή μας αποτέλεσμα.
Ολόκληρη η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχει ως ακολούθως:
«Η Εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας. Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ολες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου.
Ο διεθνής Οργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Αναγνώρισε την αυθεντικότητα και ακεραιότητα του αγαθού, συστατικά απαραίτητα προκειμένου να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Θερμά ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και υποστήριξαν το όλο εγχείρημα.
Τους συναδέλφους υπουργούς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, για τις ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας.
Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο και τους κατοίκους του Ζαγορίου, για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, αυτής προσπάθειας.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξης της υποψηφιότητας. Την επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας Πρέσβη και Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, την επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων μας επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ Ευγενία Γερούση, την Εθνική Εκπρόσωπό μας για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Κωνσταντίνα Μπενίση και την αν. Εθνική Εκπρόσωπο Βασιλική Δημητροπούλου.
Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια.»
Στη φωτογραφία μου το Δημοτικό Σχολείο στο Πάπιγκο με φόντο τους Πύργους της Αστράκας.