Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το Φετιχιέ τζαμί !

Στο χώρο αυτό θεωρείται ότι βρισκόταν η θέση του Βυζαντινού μητροπολιτικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης, κτισμένου από τον πολιστή του Κάστρου Μιχαήλ Α' (1205-1215). Μετά το 1430 κτίστηκε δίπλα στην ερειπωμένη Μητρόπολη το πρώτο μετζήτι (=ξύλινο τζαμί), με την προσωνυμία Φετιχιέ Τζαμί, δηλ. τζαμί της κατάκτησης.
Το 1611, μετά το αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου και την έξωση των χριστιανών από το Κάστρο ανεγείρεται πέτρινο, μολυβδοσκέπαστο τζαμί με ψηλόλιγνο μιναρέ.
Στα 1795 ο Αλή-πασάς το ξανακτίζει, δίνοντας του τη σημερινή του μορφή: τετράγωνη βάση, οκταγωνική ανωδομή, θολωτή οροφή. Η πρόσοψη και η ανατολική όψη φέρουν επεμβάσεις από τον Ελληνικό στρατό. Εξωτερικά στη βόρεια και ανατολική πλευρά σώζεται το δάπεδο του χαγιατιού. Εσωτερικά, σώζονται εντοιχισμένα στην αριστερή παραστάδα του Μιχράμπ, τμήματα μαρμάρινου πεσσού βυζαντινού τέμπλου, καθώς και ο ανεικονικός ζωγραφικός διάκοσμος του θόλου.
Η τελευταία εργασία επισκευής του τζαμιού έγινε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το 1990-91 με χρηματο¬δότηση του ΥΠΠΟ και του προγράμματος πιλότου της Πολιτιστικής Δράσης της Ε.Ε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το κείμενο είναι από πληροφοριακή πινακίδα που υπάρχει πλησίον του τζαμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου