Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Λορέντζος Μαβίλης - 100 χρόνια από τον ηρωικό θάνατό του


Ο Λορέντζος Μαβίλης, την προτομή του οποίου συναντούμε στην ομώνυμη πλατεία στο Μώλο των Ιωαννίνων, γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη, όπου ο ισπανικής καταγωγής πατέρας του υπηρετούσε ως δικαστικός. Η μητέρα του Ιωάννα Σούφη ήταν ανιψιά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Υπήρξε ποιητής και διέπρεψε στο απαιτητικό είδος του σονέτου. Ανήκει στην παράδοση της επτανησιακής σχολής, όπως διαμορφώθηκε από τον Διονύσιο Σολωμό. Γνώστης πολλών γλωσσών, μετέφρασε μεταξύ άλλων στα ελληνικά το ινδικό έπος της «Μαχαμπχαράτα».
Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1911 υπερασπίζοντας τη δημοτική γλώσσα στη Βουλή ανέφερε τη γνωστή φράση:  «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει, υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι».
Ο Μαβίλης δεν ήταν μόνο άνθρωπος του πνεύματος, αλλά και της δράσης. Φλογερός πατριώτης συμμετέχει ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους: Το 1896 μάχεται στην επαναστατημένη Κρήτη.Ένα χρόνο αργότερα (1897), κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, συγκέντρωσε εβδομήντα Κερκυραίους εθελοντές και μαζί τους ήρθε να πολεμήσει στην Ήπειρο, όπου και τραυματίζεται.
Στις 28 Νοεμβρίου του 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων,συμμετέχοντας ως εθελοντής, θα πέσει ηρωικά μαχόμενος κατά των Τούρκων στο βουνό Δρίσκος έξω από τα Γιπάννενα. Ήταν μόλις 52 ετών, πάνω στην κορύφωση της πνευματικής του δημιουργίας.
Λέγεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την ποιήτρια Μυρτιώτισσα - κατά κόσμον Θεώνη Δρακοπούλου - (1885-1968), η οποία υπηρέτησε την ερωτική ποίηση και το ποίημά της "Τι άλλο καλέ μου" (1925) είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Τι άλλο καλέ μου (1925) - Δρακοπούλου Θεώνη (Ψευδώνυμο: Μυρτιώτισσα)

 
Τί άλλο, καλέ μου, ζητάς από μένα
και στέκεις θλιμμένος μπροστά στη μορφή μου,
αφου κι η καρδιά μου, αφού κι η ψυχή μου,
-κι ας είσαι νεκρός- πλημμυρούν από Σένα;

Τα θεία τραγούδια σου ένα προς ένα
τα ζει κάθε νύχτα η ψάλτρα φωνή μου,
γενήκαν αυτά μοναχή προσευχή μου,
αγνή προσευχή, γεννημένη από Σένα!

Γιατί με κοιτάζεις με μάτια θλιμμένα;
Λαμπάδα σου ανάβω την ίδια ψυχή μου
και μέρα τη μέρα σκορπά κι η ζωή μου
για Σένα, τα ρόδα της τα χλωμιασμένα.





1 σχόλιο:

  1. Καλό μήνα! Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου.... για να μην ξεχνάμε τους σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή