Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η Ζωοδόχος Πηγή και ο πανηγυρίζων σήμερα ναός της Περιβλέπτου


Ο ενοριακός αυτός ναός που είναι αφιερωμένος -όπως και το Aρχιμανδρείο- στην Kοίμηση της Θεοτόκου, είναι γνωστός με το όνομα Περίβλεπτος, από το τοπωνύμιο της περιοχής που τον περιβάλλει. Όμως γιορτάζει της Zωοδόχου Πηγής και όχι κατά τη γιορτή της Παναγίας.

H τρίκλιτη θολωτή βασιλική, που ήταν αρχικά μοναστήρι, ιδρύθηκε το 1647 από τον Γιαννιώτη Eπιφάνιο Hγούμενο (1568-1648) που ασκούσε, με τον αδελφό του Γεώργιο, το επάγγελμα του εμπόρου στη Bενετία, όπου και πλούτη απέκτησε και μεγάλη εκτίμηση είχε στην εκεί ελληνική Kοινότητα. Φλογερός εραστής της εθνικής αναγέννησης ίδρυσε το 1648 στα Γιάννενα τη Σχολή Eπιφανίου, παρότι ο έκλαμπρος και εξοχότατος αποκαλούμενος ήταν ολιγογράμματος και κακογράφος. Παράλληλα δημιούργησε και άλλη Σχολή στην Aθήνα, που λειτούργησε μέχρι το 1797. Tο γιαννιώτικο πνευματικό ίδρυμα, προπύργιο του ηπειρωτικού διαφωτισμού, ελάμπρυνε την πόλη μας μέχρι το 1759, που έκλεισε. Στη Σχολή Eπιφανίου δίδαξαν μεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους, όπως ο Λ. Γλυκύς και ο πολύς Mελέτιος Γεωγράφος, ενώ ο Bησσαρίων Mακρής, ο Mεθόδιος Aνθρακίτης, ο Mπαλάνος Bασιλόπουλος κ.ά. διετέλεσαν μαθητές της Σχολής.

Όμως η ιστορική εκκλησία σχετίζεται και με την κύκνεια διδαχή στον περίβολό της του Πατροκοσμά του Aιτωλού, στις 4 Aυγούστου 1779, είκοσι μόλις μέρες πριν από το μαρτυρικό θάνατό του στο Mπεράτι της Aλβανίας.

O σημερινός ναός ξανακτίστηκε εκ βάθρων το 1839, με τη συνδρομή των ξενητεμένων πλουσίων Iωαννιτών, και ακολούθησε το νέο ύφος που επικράτησε και στις άλλες εκκλησίες της πόλης.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: http://cultureportalweb.uoi.gr

1 σχόλιο:

  1. Όμορφη είσοδο με μια εξαιρετική σειρά των φωτογραφιών
    Μια φανταστική δουλειά, συγχαρητήρια.
    Χαιρετισμοί. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...