Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο


Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής βρίσκεται στο Μέτσοβο - στο κέντρο του οικισμού - και αποτελεί ίσως τον πιο αξιόλογο ναό του. Για την αρχική του ανέγερση δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, ενώ ανακαινίσεις του ναού σημειώνονται στα 1511, 1705, 1759 και στα 1894 με δαπάνη του Γεωργίου Αβέρωφ, καθώς επίσης και από το Ίδρυμα Τοσίτσα το 1959 και το 1991-4. Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, είναι κτισμένος στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής, ενώ η παρουσία κελιών μαρτυρά ότι η εκκλησία αποτέλεσε το καθολικό ενός μοναστηριού. Στο προαύλιο υψώνεται κωδωνοστάσιο, που κτίστηκε στο διάστημα 1880-1885, με δαπάνη του Γεωργίου Αβέρωφ.
     Στο εσωτερικό του ναού αξιόλογα είναι τα ξυλόγλυπτα (τέμπλο, δεσποτικός θρόνος, άμβωνες, προσκυνητάρι, χορός Αποστόλων) και το ταβάνι. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού (παλαιότερα επιχρυσωμένο) χρονολογείται στα 1730 και είναι έργο Μετσοβιτών τεχνιτών. Στο τέμπλο, ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου με χρονολογία 1755, ενώ οι υπόλοιπες χρονολογούνται στο α' μισό του 18ου αι. Επίσης στο ναό υπάρχουν 10 μεγάλες εικόνες, από τις οποίες οι περισσότερες χρονολογούνται στην περίοδο 1820-34 και είναι αφιερώματα εύπορων Μετσοβιτών, εγκατεστημένων στη Ρωσία. Η εικόνα της Αγίας  Παρασκευής φέρει τη χρονολογία 1753.
     Η εκκλησία έχει δύο άμβωνες, από τους οποίους ο μεγαλύτερος και ψηλότερος είναι έργο του Μετσοβίτη ταλιαδόρου (ξυλογλύπτη) Στέργιου Πέτρη. Ο ίδιος σκάλισε και τον μεγάλο άμβωνα του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Μέτσοβο. Στην εκκλησία φυλάσσονται αρκετά κειμήλια, όπως το Ρωσικής τέχνης επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο, ασημένια δισκοπότηρα και ασημένιοι σταυροί, καθώς επίσης άμφια και αργυρά σκεύη, αφιερώματα του Γεωργίου Αβέρωφ.

Πηγή Πληροφοριών:http://www.metsovonet.gr


 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...