Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κωνσταντίνος Φρόντζος (1904-1986)


Γεννήθηκε το 1904 στο χωριό Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο του χωριού και συνέχισε τη φοίτηση του στο σχολαρχείο της Φλώρινας . ΤΟ 1925 απέκτησε πτυχίο δάσκαλου και στη συνεχεία φοίτησε στην Ανωτάτη σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστήμων . Το 1930 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου των Αθηνών.

 Το 1931 εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα και άρχισε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος και πολιτευόμενος.Από το 1931 έως το 1962 πολιτεύτηκε με το κόμμα των φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου.
Κατά τη διάρκεια του πόλεμου 1940-1944 συμμετείχε στις οργανώσεις παροχής βοηθείας στο στρατό. Κατά την Ιταλογερμανική κατοχή 1941-1944 συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση έλαβε μέρος σε όλα τα ανανεωτικά πολιτικά κινήματα αστικής δημοκρατίας.
Διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων από το 1955 έως το 1962 και Δήμαρχος της ίδιας πόλης από το 1977 έως το 1980.
Από το 1955 έως το 1986 Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Απo τό 1964 έως το 1980 Διετέλεσε ενεργό μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Εθνολογίας και Λαϊκού πολιτισμού, της Εταιρίας Ιστορείς του Νεότερου Ελληνισμού, της Εταιρίας Προβολής Ιστορικών Χωρών της Ελλάδος, της Σχολικής Εφορείας του Ιεροδιδασκαλείου Ελλάς και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων. Το 1976 εξελέγη Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιόνιου και Αδριατικού Χώρου. 
Για το σύνολο των εθνικών, κοινωνικών και πνευματικών του αγώνων τιμήθηκε με εξαίρετες διακρίσεις από τους αρμόδιους φορείς, όπως για παράδειγμα με χρυσό σταυρό του Ερυθρού Σταυρού, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κ.α.
Πέθανε στα Γιάννενα στις 24 Δεκεμβρίου του 1986

(Σημείωση: Τα βιογραφικά στοιχεία είναι από τη σελίδα: http://hellas.teipir.gr) 

1 σχόλιο:

  1. Στις Δημοτικές εκλογές του 1963(;) υποψήφιοι Δήμαρχοι στα Γιάννενα ήταν ο Γρηγόρης Σακάς, ο γιατρός Μελανίδης και ο Κώστας Φρόντζος
    Ακούγονταν τότε το εξής
    Ο Σακάς στο Αρχείο
    ο Μελανίδης στο Ιατρείο
    και ο Φρόντζος στο Δημαρχείο
    και για να το μεταφέρουμε στα καθ' ημάς
    Ο Φίλιος στο Ιατρείο
    ο Γκόντας στο Αρχείο
    και ο (;) στο Δημαρχείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...