Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα ερείπια του Τεκέ του Γαζή Εβρενόζ στην πόλη των Ιωαννίνων



Από το βιβλίο του ιστοριοδίφη πολιτικού μηχανικού Ι. Παπαϊωάννου πληροφορούμαστε ότι οι πρώτοι Τούρκοι που εγκαταστάθηκαν στα Ιωάννινα ήταν ο στρατηγός Γαζή Εβρενόζ  μαζί με  μια ομάδα άλλων Τούρκων αξιωματικών. Συγκεκριμένα, το 1387 μ.Χ. ο τότε δεσπότης των Ιωαννίνων Ιζάουλος, πιεζόμενος από τις επιθέσεις των Αλβανών, πήγε στη Θεσσαλονίκη και «προσκύνησε» τον επικεφαλής των Τούρκων κατακτητών της,  τον μετέπειτα σουλτάνο Βαγιαζήτ. Επιστρέφοντας στα Γιάννενα συνοδευόταν από τον στρατηγό Γαζή Εβρενόζ και μερικούς ακόμη Τούρκους αξιωματικούς στους οποίους και  παρέδωσε  το Κάστρο και την πόλη των Ιωαννίνων.
Αυτοί λοιπόν ήταν οι πρώτοι Τούρκοι που ήρθαν στα Γιάννενα και με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί εγκαταστάθηκαν έξω από το Κάστρο στην περιοχή μεταξύ των σημερινών συνοικιών Λειβαδιώτη και Μάτσικα, πίσω δηλαδή από τον Άγιο Νικόλαο Αγοράς. Στην περιοχή αυτή την οποία περιέκλεισαν με παλούκια, έκτισαν ένα τεκέ, ο οποίος μαζί με το Μπαϊρακλί Τζαμί  ήταν τα δύο πρώτα οθωμανικά κτίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων. Τα ερείπια αυτού του τεκέ που έκτισε ο Γαζή Εβρενόζ σώζονται μέχρι σήμερα απέναντι από την πλατεία Μαβίλη όπου σήμερα λειτουργεί καφετέρια.
Το κτίσμα αυτό αναστηλώθηκε την εποχή του Αλή πασά ενώ αργότερα, από την κατοχή και μετά χρησιμοποιήθηκε και ως … «οίκος ανοχής» και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου για να απομείνουν σήμερα κάποια τμήματα από τους τοίχους του, τα οποία διατηρήθηκαν για να μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρξε εκεί το ιστορικό αυτό  κτίσμα.

5 σχόλια:

  1. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι συνήθεια των οθωμανών να στέλνουν στα μέρη που ελέγχουν μερικούς Τούρκους στρατιωτικούς από τα βάθη της Ανατολής, οι οποίοι επιδιώκουν να ανακατεύονται με το ντόπιο πληθυσμό παίρνοντας ή αρπάζοντας με την βία χριστιανές για γυναίκες τους.
    Έτσι γίνεται και με τους τουρκομάνους αξιωματικούς που μένουν στο τουρκοπάλουκο. Μια νύχτα Χριστουγέννων μπαίνουν στο κάστρο, πηγαίνουν στην εκκλησία του ταξιάρχου Μιχαήλ, που είναι και η μητρόπολη (σημερινό Φετιχιέ τζαμί), αρπάζουν κατά την έξοδο των χριστιανών από μια κόρη ο καθένας, τις παίρνουν στα σπίτια τους και τις κάνουν γυναίκες τους.
    Ανάμεσα τους και η Βασιλική από την οικογένεια των Γλυκήδων …

    Κατά προφορική ανακοίνωση του Βεχήτ Πασά, αδελφού του Εσάτ πασά, υπερασπιστού των Ιωαννίνων κατά τον βαλκανικό πόλεμο του 1912, προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων Β. Πυρσινέλα, σύμφωνα με την παράδοση που διατηρήθηκε στην οικογένειά τους κατάγονταν από χριστιανούς προγόνους και μάλιστα από γυναίκες που απήχθησαν από το φρούριο. Ειδικότερα κατάγονταν από κάποια Βασιλική, γυναίκα της οικογένειας των Γλυκήδων, ονομαστών τυπογράφων της Βενετίας.
    Όταν ο Κεμάλ ανάγκασε τους τούρκους να λάβουν από ένα οικογενειακό επίθετο, ο Εσάτ Πασάς, θέλων να τιμήσει την γενέτειρα των προγόνων του πήρε το όνομα «Μπουλζιάτ Γιάνγιαλη»

    Όταν με χρόνια, απόστρατος πια, ήρθε στα Γιάννινα ο Εσάτ, επισκέφτηκε τον τότε Στρατηγό μας, ο οποίος τον φίλεψε εγκάρδια. Του έδωκε μάλιστα και χάρτη επιτελικό ο Εσάτ μέ πολλές λεπτομέρειες του Φρουρίου του Μπιζανίου, που είχε οχυρώσει ο Γερμανός Φόν Ντέρ—Γκόλτς. Ένας Ηπειρώτης δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, τον ρώτησε αν ήταν στην απογραφή, που είχε γίνει τις μέρες εκείνες, και τι δήλωσε για τη μητρική γλώσσα και ποιο το επάγγελμα. Η απάντηση: – Μητρική γλώσσα η Ελληνική. Επάγγελμα: Πασιάς των Γιαννίνων!

    Βλέπε και εδώ http://egiannina.wordpress.com/2012/02/12/%CE%B5%CF%83%CE%AC%CF%84-%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AC%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο που μας δίνεις και όψεις ωραίες και ιστορικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...