Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου



Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως δίπλα από το Μητροπολιτικό Μέγαρο . Αναφέρεται ότι προϋπήρχε του 1611 και γλίτωσε με το κίνημα του Δ. Φιλοσόφου αλλά κάηκε ολοσχερώς στις 25 Αυγούστου του 1820 όταν τα στρατεύματα του Χουρσίτ πολιορκούσαν τον Αλή Πασά.

Η ανέγερση του σημερινού ναού, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή, άρχισε στα 1831 και ολοκληρώθηκε το 1832. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1833. Είναι δε έργο των μαστόρων Νικολάου Λιόλη - Πανταζή και των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Γιόση από την Βούρπιανη Κονίτσης.

 Λευκή και μαύρη πέτρα κυριαρχούν στο κτίριο ενώ είναι ρυθμού μεγάλης τρίκλητης βασιλικής με τρία θυσιαστήρια και πολύκογχο Ιερό Βήμα. Ένας αρχιτεκτονικός τύπος που συναντάται συχνά σε πανελλήνια κλίμακα το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Χαρακτηριστικό του ναού είναι ότι το δάπεδό του είναι χαμηλότερα από το έδαφος.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν δύο σειρές κιόνων, οι οποίες τον χωρίζουν σε τρία μέρη. Τρία κλίτη. Τα δύο πλευρικά είναι στενότερα, αλλά έχουν το ίδιο μάκρος με το κεντρικό.

Το βόρειο κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στο όνομα του αρχιστρατήγου Μιχαήλ και το Νότιο στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Κόσμημα του ναού θεωρείται το τέμπλο. Είναι ρυθμού μπαρόκ. Μια τεχνοτροπία που αναπτύχθηκε στην Δύση, μετά την Αναγέννηση και χαρακτηρίζεται για την ποικιλία των διακοσμήσεων.   Είναι έργο τεσσάρων ξυλογλυπτών από το Τούρνοβο (σημερινό Γοργοπόταμο) Κονίτσης και συγκεκριμένα του Αναστασίου Σκαλιστή και των παιδιών του Κωνσταντίνου, Γιάννη και Δημήτρη. Η περιηγήτρια Strangford το θεωρεί ως το σπουδαιότερο αξιοθέατο στα Γιάννενα.

Οι αγιογραφίες του ναού έγιναν το 1835 από τους Καπεσοβίτες αγιογράφους Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο.

Το πρόπυλο (ο λεγόμενος κουμπές), κτίστηκε το 1816, ενώ το κωδωνοστάσιο έγινε το 1905 από τον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, όλο με πελεκητή πέτρα.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 τελέσθηκε στον ναό αυτό η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στη βορειοδυτική πλευρά του Μητροπολιτικού ναού υπάρχει το παρεκκλήσι με τον τάφο του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...