Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το χθες και το σήμερα της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

Μέσω email στο: photoioannina@gmail.com καθώς επίσης και μέσω των σχολίων στις αναρτήσεις μας





Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το εικονοστάσι στον τόπο του μαρτυρίου του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, πολιούχου των Ιωαννίνων


Ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος  γεννήθηκε το έτος 1808 στο χωριό Τσούρχλι (σημερινός Άγιος Γεώργιος) των Γρεβενών. Όταν ήταν μικρός, στην ηλικία 12 -13 ετών, περί το 1820 – 21, τον συνέλαβαν αιχμάλωτο Τούρκοι στρατιώτες που περνούσαν απ’ το χωριό του και τον οδήγησαν στα Γιάννενα. Εκεί ο Γεώργιος έγινε ιπποκόμος σε έναν Τούρκο αξιωματικό. Οι Τούρκοι των Ιωαννίνων τον θεωρούσαν ομοεθνή τους και τον φώναζαν Χασάν αλλά ο Γεώργιος ήταν πιστός κι ευσεβής Χριστιανός.
Το έτος 1836 ο Γεώργιος γνώρισε και παντρεύτηκε μία ορφανή Ελληνοπούλα των Ιωαννίνων, την Ελένη, και απόκτησε μαζί της έναν γιο, τον Ιωάννη. Όταν το έμαθε αυτό ο φανατικός χότζας της γειτονιάς του αφήνιασε, κατηγόρησε ψευδώς τον Γεώργιο ότι εγκατέλειψε τη μουσουλμανική πίστη κι έγινε Χριστιανός και κατόπιν τον οδήγησε στις Τουρκικές Αρχές της πόλης. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν απ’ τον Γεώργιο να ασπαστεί την πίστη του Μωάμεθ κι επειδή αυτός αρνήθηκε να το πράξει, τον υπόβαλαν σε πολυήμερα φρικτά βασανιστήρια και στις 17 Ιανουαρίου 1838 τον οδήγησαν στην αγχόνη.

Το σκήνωμα του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του εκ Γρεβενών κι εξ Ιωαννίνων έμεινε κρεμασμένο στην αγχόνη τρεις ημέρες. Κατόπιν οι Χριστιανοί ζήτησαν απ’ τις Αρχές και το Βεζύρη την άδεια να το ενταφιάσουν και την έλαβαν. Το μετέφεραν λοιπόν με λυγμούς μέσα στο ναό του Αγίου Αθανασίου κι εκεί, με την παρουσία και συμμετοχή των Προκρίτων της πόλης και των Αρχιερέων Ιωαννίνων, Άρτας και Γρεβενών, το ενταφίασαν πλησίον της πύλης του Αγίου Βήματος.






2 σχόλια:

  1. Μεγάλη η χάρη του, βοήθειά μας αυτή την εξίσου δύσκολη περίοδο και σε όλα τα Γιάννενα. Χρόνια πολλά...
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Przez złych ludzi i religię cierpiał i umarł człowiek. To było okrutne. Pozdrawiam.
    Με τους κακούς ανθρώπους και την πίστη ενός ανθρώπου υπέφερε και πέθανε. Ήταν σκληρή. Δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...